автор: Панко Анчев, pogled.infoВ първия ден на тази седмица Корнелия Нинова

...
автор: Панко Анчев, pogled.infoВ първия ден на тази седмица Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Коментар за ситуацията в БСП - Варна: Корнелия Нинова като слон в стъкларски магазин

автор: Панко Анчев,  pogled.info

В първия ден на тази седмица Корнелия Нинова разгласи във Варна, че Изпълнителното бюро на Националния съвет смъква доверието от ръководителя на Градския съвет във Варна и разпорежда другиму управлението на градската организация до конференцията, която щяла да се организира през септември.

Не съм нито юрист на сваления ръководител на Градския, нито прокурор или арбитър на ръководителя на Националния съвет, само че като неравнодушен към делата и ориста на Българска социалистическа партия във Варна задавам няколко въпроса към самата Корнелия Нинова, въпреки да се колебая, че ще отговори рационално и безапелационно.

Първият въпрос  е за аргументите, заради които се постанова толкоз непредвидена и скорострелна промяна. Не за самата промяна, а за припряноста, с която е осъществена. Още повече че резултатите от последните избори в град Варна напълно не са катострафални. Напротив, в случай че през 2014 година за тогавашната Коалиция за България са дали своят вот общо 13 022 души, то през 2019 техният брой е 18 954. Общият слаб резултат за III многомандатен варненски регион идва от пагубното показване в региона, а не в града. За Нинова нарастването на гласовете в страната със 70-80 хиляди са голям триумф персонално за нея, а единствено за Варна тези близо 6 хиляди повече са неуспех за градската организация.

Вторият въпрос  е за целесъобразността малко повече от три месеца преди локалните избори да се прави такава радикална смяна в градската организация. Още повече че към този момент са почнали диалозите с възможни сътрудници за общи координарани дейности против ГЕРБ – включително и за общ претендент за кмет, който да се опълчи на настоящия. Тези диалози явно ще бъдат прекратени. От в този момент към този момент е ясно какъв ще е резултатът на 27 октомври. Ако това е задачата, то управлението на Българска социалистическа партия би трябвало да каже на всички съображенията и причините си.

Самата Нинова в прочувственото си слово на последното съвещание на конгреса на Българска социалистическа партия отдръпна подадената от самата нея оставка с аргумента, че възможният избор на нов ръководител пред локалните избори ще разколебае мощно членовете и симпатизантите и ще донесе единствено негативни последствия. Нима това не важи и за Варна. Или за Нинова това не е толкоз значимо? Да правиш конференция през септември за избор на ръководител, когато през октомври са избори за кмет на града и за градската власт, е или нелепост, или варварска провокация, добре премислена и изпълнена в услуга на нечия воля и предпочитание.

Другият ми въпрос  за пълномощията на Изпълнителното бюро и на самата Нинова по повод определени законно от градска конференция или от различен орган на общинска партийна организация. На съображение кой член от Устава на Българска социалистическа партия това право им е обещано да смъкват и слагат ръководители, да смъкват доверие и да натоварват с доверие по свое убеждение? И какво значи да сваляш и да даваш доверие? Как по този начин сваляш и даваш доверие, без знанието и единодушието на законния орган (конференцията). И по какъв начин стартира да извършва отговорностите си човек, който не е претрупан за тях нито от Градския съвет, нито от градската конференция. Не знаех, че в Българска социалистическа партия още работи или е възобновен правилото на „ демократическия централизъм “. Май някой надвишава правата си и основава недоброкачествен казус.

В скоби единствено ще прибавя, че на последното съвещание на конгреса заместник- ръководителят на Народно събрание Кирил Добрев е упорствал пред депутат от Варна и пред ръководителя на Областният съвет на Българска социалистическа партия да провеждат преустановяване пълномощията Гуцанов като делегиран член на Народно събрание. Подобен скрит план влиза ли в правата и отговорностите на управителните функционери на висшето управление или те считат, че ги имат по право и по рождение?

Пак в скоби ще попитам дали не е към този момент нормална процедура националното управление да „ приобщава “ лица, които преди интензивно са работили против Българска социалистическа партия като членове на други партии, единствено тъй като бизнесът им върви и облагите им са прилични? Самото „ приобщаване “ е под формата на включване в депутатския корпус на Българска социалистическа партия или в нейните управителни органи. Налага ли се да гадаем защо най-много са потребни тези хора и дали са пригодни за операции и послушания. Ако хората по места мълчат, не значи, че не виждат.

Аргументът, че Градският съвет на Българска социалистическа партия не е плащал избрания наем на пространствата, които са му предоставени, е просто безразсъден – изключително в навечерието на изборите. Такива причини могат да бъдат годни само в спокойна конюнктура, а не в напрежението на предстаящи решаващи за Българска социалистическа партия тествания в пътя й към властта. Или Нинова и Добрев са сложили умишлено загради и спънки по този път? Ако е по този начин, дано го кажат на цялата партия, с цел да не се залъгват хората с празни илюзии.

Този път Нинова прави съдбоносен преход от типичните за нея удари във въздуха към радикални дейности. Но тези дейности ми припомнят държанието на слон в стъкларски магазин. Действията на слона в сходен магазин са постоянно радикални и оставят след себе си единствено пакости. Няма по какъв начин да се дивим и се сърдим на слона, попаднал в извънредно за него място.

Но малко необичайно е ръководител на най-голямата партия да си има вяра, че дейностите й ще бъдат посрещнати с овации и възнаградени. Тя обаче би трябвало да знае и помни, че следствията от тях дълго ще бъдат отстранявани – в случай че въобще са отстраними.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР